Günümüzün en önemli ihtiyacı olan enerjiyi doğal yollardan evimize, iş yerlerimize veya hobi alanlarımıza taşıyarak hem bütçemize hem de doğaya büyük faydalar sağlamamıza olanak sağlayan sistemleri bizlerle buluşturan Sunlight Solar Enerji firması kurucusu Uğur Özgenç, sektördeki çalışmalarını anlattı.
Siz de enerjinizi tükenmez kaynak güneşten alarak giderlerinizi ciddi boyutlarda düşürebilirsiniz.
* *
Merhaba Uğur Bey. Okurlarımız için kendinizi ve firmanızı tanıtır mısınız?
Merhaba, ben Uğur Özgenç, Kocaeli Üniversitesi Elektrik Bölümü mezunuyum. 1979 yılında Karamürsel’de doğdum. Evliyim ve iki kız babasıyım. Çalışma hayatı na Karamürsel’de esnaf olan rahmetli babamın yanında çok küçük yaşlardan beri ticaret ile uğraşarak başladım. 1995 yılından beri profesyonel iş hayatının içindeyim.
Sunlight Solar Enerji olarak nasıl projeler geliştiriyorsunuz?
Burada aslında çok fazla alana hitap ediyoruz. Bunları şu şekilde detaylandırabilirim;
1- Müşteri Talebinin Alınması
Güneş enerji sistemleri tasarlanırken öncelik olarak müşterinin bütün talepleri dinlenir. Mesken, bağ evi, tiny house, tekne-yat gibi sistemlerde müşterinin kullanacağı en küçük elektronik cihazdan en büyüğüne, yaz kullanımından kış kullanımına, gece ve gündüz tüketimlerine kadar bütün ihtiyaçları en ince ayrıntısına kadar değerlendirilir. Bu verilerde bir hata olması durumunda sistem yetersiz kalabilir. Endüstriyel binalar için müşterinin son 12 aylık faturası alınıp değerlendirilir ve detaylı bir keşif yapılır.
2- Satış Toplantısı
Müşteriden alınan veriler ve keşif doğrultusunda satış ekibinden muhasebe, proje ve montaj ekibine kadar tasarlanacak proje değerlendirilir. Keşif yapan montaj ekibi kullanılacak olan altyapı montaj sistemini, invertör odasını, kablo güzergahını belirlerken proje ve satış ekibi sistemi en verimli olacak şekilde tasarlamak için invertör ve panel seçimini değerlendirir. Ayrıca muhasebe ekibi ürünlerin fabrikadan sahaya gelene kadar nakliye sigortasıyla, sistemin montajı bitene kadar Montaj All Risk sigortasıyla ilgilenir.
3- Projelendirme
Satış değerlendirildikten sonra proje, satış ve montaj ekibi bir araya gelerek sistemi en verimli ve montajı en sağlıklı olacak şekilde projeyi oluşturur. Sistemin en verimli şekilde tasarlanması için güneş enerjisinde kullanılan mühendislik programları ile paneller çatıya yerleştirilip, uygun invertör seçiminden sonra sistem üretim ve verim grafiği çıkartılır. Bu üretim tahminleri programın bize sunduğu 20 yıllık iklim verilerine dayanarak hesaplanır. Sonrasında projenin ilgili dağıtım şirketine başvurusu için müşteriden gerekli olan belgeler alınır. Montajın hızlı bir şekilde bitmesi için bütün ekibin projeyi takip etmesi çok önemlidir. Montaj programı süresince gerekli olan malzemelerin zamanında sahaya gelmesi, birbiri ile bağlantılı olan işlerin aynı anda ilerleyip ekibin senkronize çalışması montajın hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamlanmasına olanak sağlar. Projenin dağıtım şirketine onaylatılıp kabulü yapıldıktan sonra ekibin işi hâlâ devam eder. Devreye alınan sistem devamlı olarak uzaktan izlenerek herhangi bir hata veya arıza durumunda anında müdahale edilir. Ayrıca müşteri ile yapılan bakım sözleşmeleri ile sistemin düzenli aralıklarla bakımı yapılır.
4- Endüstriyel Binalarda Güneş Enerji Sistemleri
Güneş enerji sistemleri, endüstriyel binaların enerji ihtiyacını karşılamada en önemli etkenlerden biridir. Sanayilerde artan maliyetler, elektrik birim fiyatındaki yükseliş fabrikalar için güneş enerji sistemlerini kaçınılmaz bir çözüm haline getirmiştir.
Gündüz faaliyet gösteren fabrikalarda kurulacak olan On-Grid sistemlerde fabrika çatısının büyüklüğüne göre bütün enerji ihtiyacını karşılamak mümkün. Gece ve gündüz faaliyet gösteren fabrikalarda kurulacak olan depolamalı hibrit sistemler ile hem gündüz hem de gece tüketimleri karşılanabilir. Sistemi kısaca özetlemek gerekirse; anlık tüketim öncelik olarak panellerde üretilen enerji ile karşılanacak, eğer paneller yetersizse kalan kısım şebekeden karşılanacak. Sistemde batarya depolaması mevcutsa, şebekeden önce bataryalardan enerji alınacaktır. Çatı alanı yetersiz olan fabrikalar için arazi üzerine güneş enerji sistemi geliştirmek mümkün. Lokasyon fark etmeden Türkiye’nin herhangi bir arazisine kurulan güneş enerji santrali ile fabrikaların enerji ihtiyaçları karşılanabilir. Ayrıca aynı şirkete ait birden fazla abonelik tek bir güneş enerji sistemi ile beslenebilir. Güneşten bedava elektrik üretmek, karbon ayak izini azaltmak, yenilenebilir enerji ile sürdürülebilir bir geleceğe imza atmak yapılabilecek en iyi yatırımlardan biridir.
5- Kesintisiz Enerjili Kabin Sistemleri
Güneş enerji sistemlerinde yaygınlaşmaya başlayan kesintisiz enerjili kabin sistemleri ile meskenlerden endüstriyel binalara kadar enerji kesintisine ve jenaratör kullanımına son. Lityum bataryalar ile tasarlanan bu kabin sistemleri ile müşterinin ihtiyacına göre depolama kapasitesi oluşturulur. Bu sistemlerde kullanılan hibrit invertörler ve lityum bataryalar yeni nesil olup 15 -20 yıl ömür sunabilmektedir. Jeneratör gibi bakım gerektirmeyen ve sessiz bir şekilde çalışan bu kabin sistemlerinde bataryalar için soğutma sistemi ve yangın söndürme sistemi mevcuttur. Ayrıca elektrik kesildiğinde invertör bu kesintiyi hissettirmeden hızlı bir şekilde bataryalara geçiş yaparak yapıyı beslemeye devam etmektedir.
Yeni nesil kabin sistemleri; şebeke elektriği olan fabrikalar, hastaneler, klinikler, iş yerleri, cafe ve restoranlar gibi yerlerde kullanılabileceği gibi şebeke elektriği olmayan tiny house ve bongalov köylerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Güneş paneli olmadan UPS modunda da kullanılabilir, panel entegre edilerek sürekli bir üretim tesisi haline de getirilebilir. Sessiz jeneratör dediğimiz bu kabin sistemleri ile artık enerjiniz hiç kesilmeyecek.
6- Akıllı Ev Sistemleri
Gelişen teknoloji ile güneş enerjisi entegre edilen ev akıllı bir eve dönüştürülebilir. Güneş enerjisinde kullanılan invertörün uzaktan izleme sistemi ile enerji takibi yapılarak tasarruf sağlanılabilir. Sistemde kullanılacak batarya ile enerji bağımsızlığı elde edilebilir. Elektrikli araç şarj cihazı ile panellerde üretilen elektrik sayesinde araç bedava şarj edilebilir. Ayrıca sistemde kullanılan ısı pompası sayesinde panellerde üretilen elektrik evin ısıtma ve soğutmasında kullanılabilir. Tek bir uygulama üzerinden bütün cihazların kontrol edildiği güneş enerji sistemi ve firmamızın uyguladığı otomasyonlar ile eviniz artık akıllı bir eve dönüşecektir. CW Enerji yetkili satış noktası olarak CW Enerji’nin akıllı ürünleri sayesinde tamamen dışa bağımsız akıllı bir ev tasarlayabiliyoruz.
7- Isı Pompası
Türkiye’de giderek yaygınlaşan ısı pompası, mükemmel bir enerji verimliliği sağlamaktadır. Tamamen elektrik ile evin ısıtma ve soğutması yapılabilmektedir. Güneş enerjisi ile entegre çalışan ısı pompası mümkün olduğunca panellerdeki enerjiyi kullanarak verimliliği artırmaktadır. Yerden ısıtmada çok verimli olan ısı pompası fancoiller ile verimli bir soğutma da yapabilmektedir.
8- Tekne, Yat, Karavan ve Tiny House Sistemleri
Alanın kısıtlı olup enerjiye sürekli ihtiyaç duyulan alanlardır. Bu yapılara kurulacak olan minimal güneş enerji sistemleri ile yüksek verim elde etmek gerekir. Bunun için yüksek verimli son teknoloji panellerin yanında en önemli nokta MPPT şarj kontrol cihazlarıdır. Panellerin verimi, bataryaların kapasitesi sürekli çalışabilir bir sistem tasarımı için önemli detaylardır. Uzun ömürlü ve sürekli arıza çıkarmayacak bir sistem için muhakkak kaliteli ürün tercihi yapılmalıdır. Özellikle tuzlu su ile sürekli temasta olan tekne ve yatlar için çok kaliteli özel ürünler kullanılmalıdır. Malzemelerde oksitlenme olmaması için kullandığımız birbiriyle haberleşen özel ürünler ile teknenin enerjisini tek bir uygulamadan izleyip kontrol etmek mümkün. Bu sistem, teknenin motor ve pervane akülerinin de kontrol altına alınmasını sağlayıp bu aküler çökse bile tekrardan uyandırabilen akıllı bir sistemdir.
9- Sulama Sistemleri
Güneş enerjisinin en çok tercih edildiği alanlardan biri de tarımsal sulama sistemleridir. Tarımsal sulamada yüksek elektrik faturalarından kurtulup tamamen güneş sayesinde sulama yapmak mümkün. Sulama pompasının gücüne göre belirlenen özel sulama sürücüleri; panellerdeki enerji ile maksimum verimi yakalayıp kapalı havalarda dahi pompayı çalıştırabilmektedir. Bağ, bahçe gibi küçük alanlarda kullanılabildiği gibi çok büyük tarlalarda da verimli bir şekilde kullanılmaktadır. Şebeke elektriğine gerek duymadan sadece güneş ile tarımsal sulamalar çok rahat bir şekilde yapılabilmektedir
10- Taşınabilir Güç Kaynakları
Enerjiyi depolamak günümüz şartlarında çok önemli olmaya başladı. Yeni nesil taşınabilir güç kaynakları ile gittiğiniz her yere enerjinizi götürebileceksiniz. Doğa sporlarıyla ilgilenenler kişiler şebeke elektriğinden uzakta günlerce vakit geçiriyor. Bu süre içerisinde powerbank gibi cihazlarda depoladıkları enerji yetersiz gelebiliyor. Taşınabilir güç kaynakları çok daha yüksek kapasiteye sahiptir. Küçük elektronik cihazları rahatlıkla çalıştıran, taşıması kolay bu güç kaynakları şebekeden doldurulup günlerce kullanılabilmektedir. Ayrıca güneş paneli entegre edilebilen bu cihazlar taşıması kolay katlanır paneller sayesinde bitmeyecek bir enerji sağlamaktadır